donderdag 11 juni 2020

Een tsunami aan psychologische klachten of eerder een storm op zee?



Dag medebloggers en lezers

Mentale gezondheid: een hot-topic gedurende deze Coronacrisis en daarom kon het in deze blogreeks niet ontbreken.
Als we terug kijken in de tijd zien we dat de aandacht voor mentale gezondheid in de Westerse wereld maar erg recent is. Een concreet voorbeeld is de Rode Neuzendag. Iets die nog maar bestaat in België sinds 2015. In sommige Oosterse landen staan ze hierin al verder. Als we alleen nog maar kijken naar het taalgebruik kan men daar zeggen: “Ik ben ziek” en het hebben over een slechte emotionele dag hebben of daarmee een depressie bedoelen. Geest en lichaam zijn daar één geheel, dus er wordt niet gesproken over mentale gezondheid los van de fysieke gezondheid. Alhoewel het taalgebruik daar misschien het gemakkelijker maakt om over mentale problemen te spreken, laat de maatschappij het niet altijd toe. Misschien staan wij daar dan in de Westerse wereld al verder.

Giswerk

De discussie rond mentale gezondheid gedurende en na de crisis omvat veel giswerk. Men kan niet algemeen zeggen dat iedereen op een bepaalde manier zal reageren en dat het bulk van de mensen naar de psycholoog zullen rennen.

Ik las recent het opiniestuk van Prof. Dr. Patrick Luyten op de site van de VRT. Hij stelt dat er 6 trajecten zullen zijn die de bevolking zullen doorlopen. Een daarvan stelt dat sommigen beter uit de crisis zullen komen door het veerkracht. Ze zullen hun leven re-evalueren en een beter werk-thuis balans overhouden aan de voorbije maanden in lockdown.

Helaas zijn niet alle 6 de trajecten zo rooskleurig. Hulpverleners zullen waarschijnlijk pas na verschillende maanden de psychologische impact voelen doordat ze zich sterk moeten houden. Mensen die al psychologische klachten hadden die minder gemakkelijker of niet ondersteund zullen worden. Het traject waar iedereen er het vaakst over heeft in deze discussie is waarschijnlijk de volgende: mensen die ernstige psychologische problemen ontwikkelen door faillissement of huiselijk geweld waar nu geen ontsnappen meer aan is. Een probleem die het meeste impact zal hebben bij jongeren en hun toekomstverhaal. De gevolgen zullen ook bij maatschappelijk kwetsbare groepen het zwaarst zijn.

Allemaal stof om over na te denken en ons vooral van bewust te zijn. Ik voeg de link toe van het opiniestuk, zeker ‘food for thought’. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/07/opinie-patrick-luyten-psychologische-klachten/

Bedankt om opnieuw te lezen!
Groeten
Lowiek Vanhee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten